Σύνδεση
Υπηρεσίες Βίντεο
Οδηγίες Αναφορά προβλήματος Όροι χρήσης Επικοινωνία Σχετικά Στατιστικά
Ζωντανές μεταδόσεις Βιντεοθήκη Εκπαιδευτικά κανάλια
Επισκεφθείτε την αναβαθμισμένη πλατφόρμα βίντεο υπηρεσιών στο vod-new.sch.gr

Αναπαραγωγή του βίντεο με Flash Player
Στιγμές τής αληθινής μαγείας τού Παπαδιαμάντη

Δημιουργός : ostavrop
Ημερομηνία ανάρτησης : 3/5/2011, 12:36
Διάρκεια : 00:05:06
Κατηγορίες : 100 χρόνια μετά...

Αφιερωματική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μετάσταση τού Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911) και από τη γέννηση τού Οδυσσέα Ελύτη (1911-1996) διοργάνωσε το Αρσάκειο Λύκειο Πατρών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ τής Δευτέρας 11 Απριλίου 2011 στον πολυχώρο των Σχολείων.
Οι μαθητές των Α΄ και Β΄ τάξεων διάβασαν αποσπάσματα κειμένων τού Παπαδιαμάντη από το σχετικό ανθολόγιο τού Οδυσσέα Ελύτη, το οποίο ακολουθεί το κριτικό του δοκίμιο «Η μαγεία τού Παπαδιαμάντη». Εκεί ο Ελύτης αναδεικνύει με τα μέτρα τού ποιητή την αληθινή μαγεία τού διηγηματογράφου. Οι μαθητές οικοδόμησαν μιαν «μυστική συνομιλία» των δύο κορυφαίων των ελληνικών γραμμάτων, απήγγειλαν Παπαδιαμάντη ανθολογούμενο από τον Ελύτη και στην ουσία παρακολούθησαν τη ματιά τού νομπελίστα ποιητή σε καθένα από τα διηγήματα τού κυρ-Αλέξανδρου. Ταυτόχρονα έψαλαν υμνογραφήματα τού Παπαδιαμάντη και τραγούδησαν στίχους του μελοποιημένους από τον Μανώλη Λιαπάκη, τον Ορφέα Περίδη και ένα τραγούδι για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη σε μουσική Χρήστου Τσιαμούλη και στίχους Δ. Γιαλαμά, δημιουργώντας μυσταγωγική ατμόσφαιρα.
Η διδασκαλία και η επιμέλεια τού μουσικού αναλογίου έγινε από τον θεολόγο κ. Παναγιώτη Ανδριόπουλο και η δημιουργία του παρόντος βίντεο με αποσπάσματα και φωτογραφίες από την εκδήλωση από την καθηγήτρια πληροφορικής κ. Όλγα Σταυρουλοπούλου.


Δραστηριότητα του βίντεο

Προβολές : 4919 (564ο σε κατάταξη)
Αξιολόγηση :
  • 3.07/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
3.07/5 (195 ψήφοι)

Μοιραστείτε το


Συζήτηση για το βίντεο

Τα σχόλια επιτρέπονται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες