Σύνδεση
Υπηρεσίες Βίντεο
Οδηγίες Αναφορά προβλήματος Όροι χρήσης Επικοινωνία Σχετικά Στατιστικά
Ζωντανές μεταδόσεις Βιντεοθήκη Εκπαιδευτικά κανάλια
Επισκεφθείτε την αναβαθμισμένη πλατφόρμα βίντεο υπηρεσιών στο vod-new.sch.gr

Αναπαραγωγή του βίντεο με Flash Player
Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη

Δημιουργός : gymkouno
Ημερομηνία ανάρτησης : 15/4/2011, 15:44
Διάρκεια : 00:04:35
Κατηγορίες : 100 χρόνια μετά...

Α)"Ο μικρός ναυτίλος": Διασκευή του ομώνυμου ποιήματος σε μαύρο θέατρο,βίντεο και χορό.
Ο ποιητής αναζητά τον εαυτό του και την πραγματική χώρα του. Εντοπίζει την ιστορική αδικία διαχρονικά και τη δείχνει σε τρεις φάσεις. Στην αρχαία Ελλάδα ο Μιλτιάδης, Ο Φειδίας, Ο Σωκράτης, ο Παρμενίωνας θανατώνονται, ο Αριστείδης ο Δίκαιος εξορίζεται.
Στο Βυζάντιο η Ειρήνη η Αθηναία τυφλώνει το γιο της, Ο Ηράκλειος θανατώνει γιο και ανιψιό, Ο Μ. Κων/νος θανατώνει το γιο του και ο Ανδρόνικος Κομνηνός 67 ετών παντρεύεται τη χήρα του ανιψιού του 13 ετών.
Στη νεότερη Ελλάδα Ο Καποδίστριας, ο Κολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, Ο Βενιζέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αδικούνται.
Το άδικο περισσεύει και ο ποιητής δηλώνει ανήμπορος να μάθει ποιος είναι, τι δίνει και τι του δίνουν.
Το αίτημα του ποιητή είναι ο Χρυσός Αέρας της ζωής, τον οποίο καλεί να έρθει προς εμάς.
Η ποίηση δίνεται σε ηχογραφημένο λόγο του ποιητή, διανθίζεται με εικόνα (πίνακες των παιδιών και φωτογραφία), ενώ η παρουσία των παιδιών σε μαύρο θέατρο υπογραμμίζει την αδικία.
Β) Η προετοιμασία της παράστασης δίνεται μέσα από φωτογραφικό υλικό. Σκηνικά, Φύτευση των παρτεριών του σχολείου με έμπνευση από στίχους του Ελύτη, κατασκευή μάσκας, διάβασμα ποίησης, μελέτη κειμένων, μελοποιήσεις, διασκευές, εκτελέσεις ποιημάτων έγιναν σε διάφορες φάσεις της σχολικής χρονιάς και δίαυλο επικοινωνίας αποτέλεσαν η ιστοσελίδα του Γυμνασίου Κουνουπιδιανών και η ανοιχτή μας ομάδα στο facebook (Ελύτης Οδυσσέας:Γυμνάσιο Κουνουπιδιανών - 6ο Γυμνάσιο Χανίων).Μελοποιήθηκαν δυο τραγούδια από τη Μαρία Νεφέλη(α. Το Τραγούδι του ποιητή και β.Επιλεγμένοι στίχοι) και τα Ρω του Έρωτα. Διασκευάστηκαν "Το Μαγισσάκι", "Το τραγούδι του κοριτσιού"," Το δελφινοκόριτσο", "Η ποδηλάτισσα" και "Τα τζιτζίκια"
Γ) Οι εικαστικές εκδρομές ήταν ένας τρόπος να αξιοποιηθούν οι σχολικοί περίπατοι του σχολείου δημιουργικά. Το φωτογραφικό υλικό που προέκυψε αποτέλεσε πρώτη ύλη του προγράμματος.Η Ελλάδα που αγάπησε ο ποιητής γίνεται το φόντο εργασίας των μαθητών.


Δραστηριότητα του βίντεο

Προβολές : 7324 (339ο σε κατάταξη)
Αξιολόγηση :
  • 4.01/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
4.01/5 (774 ψήφοι)

Μοιραστείτε το


Συζήτηση για το βίντεο

Τα σχόλια επιτρέπονται μόνο σε εγγεγραμμένους χρήστες